Mostar (BiH)


Mostar je udaljen oko 90 kilometara od Živogošća Blato (karta s rutom i udaljenosti priložena je na dnu teksta).

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, smješten na obalama rijeke Neretve. Kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći hercegovački grad. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve, a ubraja se u jedan od najljepših gradova u BiH. U njemu se nalazi Stari most, koji se od 2005. godine, zajedno sa Starim gradom, nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

U Mostaru se nalaze brojni objekti izgrađeni u toku austrougarskog perioda i predstavljaju dobar spoj zapadne i orijentalne arhitekture (pseudomaurski stil). Mostar je ujedno bogat džamijama, koje su raspoređene u svakom kvartu i predstavnice su tipičnog otomanskog stila u arhitekturi. Male, ali elegantne, svakako čine strukture koje vrijedi posjetiti s obzirom na to da zorno svjedoče o životu i kulturi otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Od 1968. godine, u Mostaru se krajem srpnja organizira natjecanje skokova u vodu sa Starog mosta u hladnu Neretvu. Riječ je o sada već tradicionalnom natjecanju, u kojemu sudjeluju skakači iz brojnih zemalja.

Napomena:
Za prelazak granice BiH, potrebno je imati zeleni karton u vozilu.


mostarmostar

mostar

mostar

mostar

mostar

mostar