Ston


Ston je oko 85 kilometara udaljen od mjesta Živogošće Blato (karta s rutom i udaljenosti priložena je na dnu teksta).

Ston je srednjovjekovni gradić, čija povijest seže daleko u rano XIV stoljeće. To je gradić s najdužim kamenim zidom u Europi (5,5 km) uskih tihih ulica, starih otmjenih kuća i tragova drevnih kultura rasutih okolo. Ston je najpoznatiji upravo po svojim zidinama, koje su nakon Kineskog zida, najveće na svijetu.

Zidine u Stonu čine obrambeni zid i jedan od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijsko- urbanističkih pothvata. Duge su čak pet i pol kilometara, te su ojačane s više od 40 kula i pet tvrđava. Povezuju mjesta Ston i Mali Ston. Sagrađene su 1334. nakon što je Pelješac spao pod Dubrovačku republiku. Kako bi Dubrovačka republika osigurala svoj novostečeni posjed, izgradila je zidine kako bi se branile solana, koja je Dubrovačkoj Republici donosila 15.900 dukata svake godine, uzgajalište školjkaša i sam grad.

Njegova nekadašnja vrijednost kao grada soli potvrđuje se i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu, koja je ostala vrijedna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje soli, koji se nije mijenjao još od antičkih vremena.

Bogatstvo čistoće i očuvane prirode potvrđuje Malostonski zaljev s mjestima Mali Ston, Hodilje, Luka, Duba i Zamaslina. Poznati su po uzgoju školjaka kamenica i mušula (dagnji) još od rimskog doba, a stonska kamenica (Ostrea edulis) pronijela je slavu ovoga kraja kao potvrđeni prirodni afrodizijak.

U Stonu postoji niz povijesnih tragova koji svjedoče o nekadašnjem životu. Tako se može posjetiti i Stonski lapidarij ili Pećina Gudnja koja čini višeslojno prapovijesno nalazište na Pelješcu, koja dugi niz godina pobuđuje veliko zanimanje stručne i znanstvene arheološke javnosti. Ujedno, Ston slovi kao grad s jednom od najboljih gastro ponuda na ovim prostorima. U Stonu i Malostonskom zaljevu nalaze se vrhunski restorani i konobe koje nude lokalne specijalitete.

Dodatne informacije:

- Stonske zidine
Ljetno radno vrijeme:
08.00 – 19.30 h (1. lipanj – 31. srpanj)
08.00 – 18.30 h (1. kolovoz – 30. rujan)

Cijena individualne ulaznice: 40 kn

- Solana Ston
Ljetno radno vrijeme za posjetioce:
07:00 do 19:00 sati

Cijena individualne ulaznice: 40 kn

- Posjet uzgajalištima kamenica moguć je brodom i to iz Malog Stona

- Stonski lapidarij, vanjska zbirka Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, izložena je u prizemlju Župnog dvora u Stonu te je dostupna javnosti

- Pećina Gudnja: 17.6. do 1.09. u centru Stona u Kneževom dvoru otvorena je izložba Gudnja:

Radno vrijeme Muzeja:
09:00-13:00
stonston

ston

ston

ston

stonstonstonstonston