Dubrovnik


Dubrovnik je od Živogošća Blato udaljen oko 100 kilometara (karta s rutom i izračunom potrošnje priložena je na dnu teksta).

Dubrovnik (lat. Ragusium) je grad na jugu Hrvatske i jedno od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Prosperitet grada Dubrovnika oduvijek se temeljio na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku postao je kao Dubrovačka Republika, jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana, koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Uz svoje bogatstvo i diplomaciju, grad je postigao izvanredan stupanj razvoja, posebno tijekom 15. i 16. stoljeća, kada su i Dubrovačke gradske zidine dobile svoj današnji izgled. Građene su zbog obrane te ih čini sklop utvrda koje okružuju stari dio grada Dubrovnika. Duge su 1940 metara, a visoke do 25 metara. Na četiri strane svijeta, zaštićene su kulama.

Američki portal TripAdvisor je 2013. na temelju recenzija milijuna putnika sastavio popis deset spomenika koje treba posjetiti prije smrti. Među njima su i dubrovačke zidine. Dubrovnik je ujedno bio jedan od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci. Uz svoju očuvanu povijesnu baštinu, danas je jedno od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta.


dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik

dubrovnik