Narona


Narona je udaljena oko 60 kilometara od Živogošća Blato (karta s rutom i udaljenosti priložena je na dnu teksta).

Narona je bilo rimsko naselje na području današnjeg sela Vid kod Metkovića. Predstavljala je središte juga Dalmacije u antičko vrijeme, upravno i trgovačko središte s velikom lukom na Neretvi te je grad bio opasan zidinama. Uz Salonu, predstavljala je najznačajniji rimski grad na istočnoj obali Jadranskog mora.

U Naroni su, naime, očuvani ostaci hrama Augusteuma, posvećenog prvom rimskom caru Augustu, koji je utemeljio carski kult. Na senzacionalna otkrića ostataka rimskog hrama i 17 mramornih skulptura nadnaravne i naravne visine koja su odjeknula svijetom, naišlo se iskapanjima 1995.-1996. godine. Svakako je maštu, kako stručnjaka tako i laika, najviše uzbudilo pojavljivanje 16 kipova među kojima je dominirala statua cara Augusta prikazanog kao imperatora.

Riječ je uistinu o jedinstvenom otkriću vezanom za cijelo Rimsko carstvo, s obzirom da je u pitanju jedini rimski hram s kojim je očuvana prezentacija rimskog carstva od njegovog uspona, pa sve do konačnog pada krajem 4. stoljeća i koji je toliko zorno prikazivao kult rimske vladavine. Upravo je zato taj nalaz potakao ideju o zajedničkoj prezentaciji ovog jedinstvenog arheološkog lokaliteta, slijedom koje je nastao Arheološki muzej ''in sito'', prvi takav u Hrvatskoj: muzej je, naime, izgrađen na ostacima antičkog grada Narona te ''na licu mjesta'' svjedoči o povijesnim nalazištima u ovom kraju.

Glavnu izložbenu dvoranu čini sam prostor hrama s in situ ostacima arhitekture rimskog hrama u kojem su izloženi kipovi careva i članova njihovih obitelji, postavljene na galeriju iznad crno- bijelog mozaičkog poda kao najspektakularniji izlošci. U pet vitrina, izložen je arheološki materijal (ulomci skulptura, novci, staklo, predmeti od metala i kosti, keramika i lucerne) pronađen na širem prostoru hrama. Osim malog arheološkog parka, na terasama se mogu razgledati kameni spomenici kultne i sepulkralne tematike, te ulomci arhitektonske dekorativne plastike. Na kraju obilaska otkriva se mozaik prezentiran ispod staklenog poda, također ''in situ'', a najvjerojatnije pripada rimskoj taberni.

Ukupno je izloženo oko 900 nalaza, koji omogućuju praćenje povijesti grada od kraja 3. st. pr. K., pa sve do 15. stoljeća te pružaju nezaboravno iskustvo upoznavanja tako reprezentativnog kompleksa kao što je antička Narona.

- LJETNO RADNO VRIJEME
1. lipnja - 30. rujna
Utorak - Nedjelja: 09:00 - 19:00
Ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

- Cijene ulaznica:
Individualna 40,00 kn

- Muzej ima omogućen pristup osobama s invaliditetom.


narona

narona

naronanarona

narona

narona

narona

narona

narona

narona